Leergroep HSP

Wanneer je hoog sensitief bent, dan voel je je vaak anders dan anderen. Je lijkt wel meer te voelen, eerder moe te zijn, maar ook intens te kunnen genieten. Je kunt heel goed stilstaan bij diepe levensvragen, maar ook veel piekeren en moeilijk tot besluiten komen. Wat een ander zo makkelijk doet, daar kun jij als een berg tegenop zien. In groepen kun je je onzeker voelen en overspoeld raken door alle indrukken. Met één persoon kun je een prachtig diepgaand gesprek voeren en bruisen van de energie. Herkenbaar?

Hoogbegaafdheid wordt in onze samenleving als een positieve eigenschap beschouwd. Hoog sensitiviteit echter wordt vaak – juíst door degene die hoog sensitief is – als een handicap gezien.In deze leergroep zal je helder worden dat je dat beeld kunt veranderen.
Wij willen je graag uitnodigen de positieve kant van HSP te ervaren en je de ruimte geven om te genieten van jouw verfijnde zenuwstelsel, op een voor jou eigen wijze.

Je gaat in een kleine leergroep aan de slag met begeleiding van een psycholoog (Joy) en een oefentherapeut (Jolande), beide ook hoog sensitief en deskundig als begeleider.
Tijdens de bijeenkomsten leer je hoe je met fysieke oefeningen goed in contact komt met jouw lichaam. Meditatieve oefeningen brengen je in contact met de ruimte, stilte en jouw bewuste aanwezigheid in het hier-en-nu. We staan stil bij hoe je kijkt en hoe je gedachten zo om kunt buigen dat je meer kunt leven vanuit acceptatie en koestering van jouw hoog sensitief zijn. Communicatieve oefeningen bieden je de kans om makkelijker te leren omgaan met jouw hooggevoeligheid in contact met anderen. Door te oefenen in een groep en verhalen met elkaar te delen, kunnen andere HSP’ers een inspiratiebron en ondersteuning voor je zijn.

Op deze wijze kun je nieuwe manieren ontdekken om vanuit sensitiviteit in je leven te bewegen.

Uitgangspunt is: aandacht geven aan jouw hoog sensitiviteit vanuit zelf gekozen leervragen. Zo geef je eigen accenten aan de thema’s die aan de orde komen: focus, prikkels, verwachtingen, communicatie, grenzen en creativiteit. Tussen de bijeenkomsten door ben je bezig met jouw aandachtspunten, ondersteund door de oefeningen die je meekrijgt in een werkmap.
Waar we ons op richten: erkennen van jouw manier van zijn en inzetten van hoogsensitiviteit als kwaliteit in je leven.
Kern waar het om draait: grond onder je voeten voelen en van daaruit voelen wat er te voelen valt. Al die gevoelens zijn een schat aan informatie en je leert hoe je die informatie kunt gebruiken. Ook ga je na hoe je deze fijngevoelige schat zo goed mogelijk kunt verzorgen, zodat ze je minder in de weg zit en jou juist gaat ondersteunen.

Heb je vragen of twijfels of de leergroep voor jou geschikt is, neem dan contact op voor een kennismakingsgesprek; hier zijn geen kosten aan verbonden.
Een test voor hoog sensitiviteit vind je hier.

De leergroep HSP bestaat uit een serie van 7 bijeenkomsten, eerst eens per twee weken.
Data: op dit moment niet bekend.

Heb je belangstelling, bel mij voor meer informatie of meld je aan:  zie bij contact.

Locatie:    Centrum Wakker     Westerweg 14, Alkmaar   wakkerbewustzijn.nl 

Prijs: € 250,- voor 7 bijeenkomsten, inclusief werkmap.
Indien de kosten voor jou een bezwaar zijn, dan zoeken we een oplossing.
Kennismakingsgesprek: gratis.
Extra individuele sessie met Joy of Jolande op verzoek, voor deelnemers € 50,-

Groepsgrootte: 6 – 8 personen.

Jolande van Ek, oefentherapeut C/M
Als dochter, vrouw, moeder, aardbewoonster ben ik in continue beweging, op zoek naar de kern van het bestaan, in balans met mijn eigen waarden. Toen ik op adolescente leeftijd in aanraking kwam met zangpedagoog ademtherapeut, Bram Balfoort, kwam ik er achter dat ik gevoeliger was dan andere mensen. Het beestje kreeg nog geen naam, wel is het voor mij in mijn verder levensloop de leidraad geweest om “het” verder te ontdekken. Met mijn beroep op zak, oefentherapeut Cesar, heb ik mij in de loop der jaren ontwikkeld van basis oefentherapeut tot volwaardig therapeut op gebied van adem, ontspanning, motorische ontwikkeling, therapeutic touch en tevens als gesprekspartner, bewegingscoach, chronisch pijn begeleider en inspirator. Het is juist het stuk lichaamsbewustzijn, vanuit de kern gaan voelen, ervaren of de balans er is, waarmee ik mijn hooggevoeligheid heb leren kennen en inzetten. Ik vind het dan ook een geweldige uitdaging om nu specifiek met deze leergroep HSP aan de gang te gaan.  Op mijn site cesar-therapie staat veel informatie over mijn oorspronkelijke beroep en mijn ontwikkelingen daarin. Op de site gezondvanuitdekern staan columns en mijn huidige activiteiten.

Joy Boelens, psycholoog, supervisor en coach
Na de publicatie van het werk van Elaine Aron herkende ik mijzelf als hoog sensitief. Ik zag toen mijn dilemma’s en behoeften ineens in een ander licht. Door veel te experimenteren met grenzen en keuzes vond ik een eigen manier om ermee om te gaan. Het thema “het is teveel” heeft jarenlang in mijn drukke baan in een grote organisatie als communicatietrainer een grote rol gespeeld. Ik heb mij, meer dan ik achteraf gezien wilde of hoefde, aangepast en afgesloten. Nu ik mij volledig kan richten op mijn eigen praktijk, en mijn werk in eigen tempo en in afwisseling met andere activiteiten kan ervaren, kan ik mijn hoog sensitiviteit steeds meer waarderen als een bron van inzicht en vreugde.